De persoonlijke veiligheid

Klik op de foto om naar het sponsorformulier te gaan.

Mijn persoonlijke veiligheid staat bij het kanovaren voorop. Voor God, mijn gezin en mijzelf. Geen twijfel over.

Ik krijg weleens de vraag: is het niet gevaarlijk, met een kano op de Rijn varen? Grote schepen, sterke stroming, kleine notendop…?

De risico’s zijn afhankelijk van kennis, ervaring en houding. Ik zou zeker niemand aanmoedigen een kanotocht op de Rijn te maken als die persoon geen kano- en scheepvaartervaring zou hebben.

Als schipperskind ben ik opgegroeid op het water. Ik heb intussen vele jaren kano-ervaring opgebouwd. Het dragen van een zwemvest is voor mij standaard bij kanoën op de rivier. Vanuit mijn werkzame jaren in de binnenvaart ken ik de rivier. Ik lees het scheepvaartverkeer en ben zelfs in bezit van het Rijnpatent. Ik heb de Rijn, met name ‘het gebergte‘, dat prachtige stuk stroomafwaarts van Bingen am Rhein al heel wat keren met de kano bedwongen.

Misschien is de achtergrond van de vraag naar de risico’s vergelijkbaar met de spanning die velen ervaren bij een vliegreis. Zonder moeite stapt men in een auto, maar bij een vliegreis ervaart men toch vaak spanning. Ik herken dat zelf trouwens ook. Toch zijn er naar verhouding in het vliegverkeer 100 keer minder mensen die verongelukken dan in het autoverkeer.

Natuurlijk, er kan altijd wat gebeuren. Ook in de kano ben ik echt afhankelijk van de bescherming van onze hemelse Vader. Maar net zo goed als wanneer ik in Beekbergen over de stoep naar de supermarkt loop. Een dakpan die verkeerd op mijn hoofd valt, kan ook een hele nare afloop hebben.

Het coronavirus heeft afgelopen weken en maanden bij mij het besef verdiept dat vanzelfsprekendheden illusies zijn en dat wij broze mensen zijn. Mooi en groots – bijna goddelijk zelfs, zingt Psalm 8. Tegelijk kwetsbaar en teer als een bloem, Psalm 103. We mogen leven, loven én kanoën op de adem van Zijn stem.

Daarom het woord van Jakobus, afhankelijk en met vertrouwen: ‘indien de Heer wil, zullen wij leven en dit of dat doen’ (Jakobus 4: 15).

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: